woensdag 28 augustus 2013

Lieve familie, vrienden en anderen,

“Tenslotte zijn er de mensen die het goede nieuws horen en begrijpen. Bij hen draagt het zaad vrucht,soms honderd-, soms zestig-  en soms dertigvoudig. ” (Mattheus 13:23 Het Boek)

Bos-nieuws
Terwijl in Nederland de hittegolf toesloeg, staken wij de open haard aan... Het koude seizoen was dit jaar echt koud; dus sokken en truien uit de kast... De kids groeien razendsnel... Af en toe ga ik met een paar andere vrouwen uit Zomba naar de tweedehands kleren markt om een nieuw voorraadje in te slaan. Dit keer was de oogst goed: een schooltas voor Rebecca, zwempakken, leggings en een paar leuke blousjes; het meeste voor minder dan 1 euro per stuk (dat is mooi winkelen!) Twee en half uur later was de tas vol, portomonnee leeg en energie uitgeput. Bij thuiskomst werd alles gelukkig met veel gejuich ontvangen....
Lisa die rent overal achter de andere meiden aan. Ze kopieert exact wat ze de anderen ziet doen. Ze kletst heel wat en kent zelfs al een paar woorden Chichewa: Mai, bambo en agogo. Ze helpt graag aardbeien oogsten in de tuin, al is het vaak al purree voor we bij de keuken terug zijn..., met wortels gaat het gelukkig beter....   

School- een weekje wennen
De laatste week van het schooljaar konden Nadia en Rebecca een weekje komen wennen op hun nieuwe school. Ze voelden zich heeel groot en waren net twee trotse pauwtjes in hun school uniform. Gelukkig kenden ze al aardig wat kinderen op school en was het daarom niet zo eng... Voor Rebecca was het Engels even wennen, maar ze deed vanaf de derde dag goed haar best zich met haar Nederlandse Engels verstaanbaar te maken. De kinderen van de dominee van de ZBC komen regelmatig spelen op zondag. Edwin is net zo oud als Nadia en Elisabeth is Rebecca’s grote vriendin. In Zomba zijn er veel vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen.     

Vakantie
We zijn in Augustus nog drie dagen naar het meer geweest. De kids waren zo enthousiast, dat ze twee weken van tevoren hun rugzak al hadden ingepakt met alles wat ze mee wilden hebben... We gingen samen met Debora (een collega uit Malawi) en familie Anderson (collega’s uit Burundi, waarmee we in Canada samen de training hebben gedaan). Onze drie meiden hebben zich goed vermaakt met hun drie meiden, al was het af en toe een babylonische spraakverwarring (Duits, Engels, Frans, Nederlands, Kirundi en Chichewa....).

Vriendelijke groeten van
Johannes en Marieke,

Nadia, Rebecca en Lisa Bos

Farmer Discipleship Program – Getuigenis van God’s werk

Zijn naam is Wisky Minola. Een kleine man, zo’n 50 jaar oud. Hij is een van de 12 boeren die getraind worden in het discipleship programma. Hij is een M’lim, maar doet gewoon mee met alle bijbelstudies en gebed.

Op het programma (in lijn van de alpha course) staat het werk van de Heilige Geest en hoe je vervuld kan worden met de Heilige Geest. Ik (Johannes) vind het spannend. Ik wil er geen opgeklopt iets van maken, maar ik wil ook laten zien dat God bestaat en veel kan doen in ons hart. Ik besluit maar om de film ‘A glimpse of eternity’ te laten zien. Daarna leg ik uit dat God ons Zijn Geest wil geven om ons nieuw leven te geven en ons hart te veranderen. Als ze willen kunnen ze naar Isaac en mij komen en kunnen wij voor ze bidden. Om de beurt stapt iemand in het midden van de circel en legt uit waar ze gebed voor willen.

Maar meneer Minola komt later, alleen. Hij wil persoonlijk met ons praten. Zijn vrouw is bij hem weg gegaan. Hij denkt dat het komt omdat hij hiv-positief is en zij graag nog meer kinderen wil. Zij is veel jonger dan hem ontdek ik later, ik schat begin twintig en samen hebben ze een kind. Hij legt uit dat hij naar Zuid Afrika is geweest om daar te werken, toen hij vaak ziek werd is hij terug gekomen naar Malawi. Daar bleef het doorgaan, toen zei de dokter dat zij zich moesten testen. Hij was positief en zij niet. Nu een tijdje verder wil zij hem niet meer. Hij vind dat hij niks verkeerd gedaan heeft, als ik vraag of hij een idee heeft wat er gebeurd kan zijn dat hij positief is geworden dan zegt hij dat het overal kan zijn gebeurd, bij de kapper met het scheren, of in het ziekenhuis of zo. Ik probeer door te vragen zonder hem af te stoten, of er in Zuid Afrika iets is gebeurd, maar hij ontkent dat, en hij vind dat zijn vrouw hem in de steek gelaten heeft.

Een maand later is er weer een training van drie dagen. Hij is stiller dan anders. Als we het hebbben over rentmeesterschap en budgeteren dan vraagt hij of hij dat ook met zijn vrouw zou moeten bespreken. Ik leg uit dat als ze dat niet doen dat het altijd achterdocht geeft in de relatie. Als ze samen open zijn over hoeveel ze verdienen en hoe ze hun geld willen besteden dan geeft het daarna ook de vrijheid om het geld volgens het budget te besteden, en dus uiteindelijk veel minder discussie en spanning. Ik merk dat het veel los maakt in de goep en besluit de film ‘’fire proof’’  te laten zien; een voorbeeld van hoe je kunt investeren in de ander en in je huwelijk.

Wisky Manola wil weer gebed, en hij vraagt of we langs willen komen om te getuigen, als hij vergeving wil vragen aan zijn vrouw en haar te vragen om weer terug te komen. Binnen twee dagen gaan we bij ze langs, en om een lang verhaal kort te maken: ze zijn weer samen. Hij heeft tegen zijn vrouw gezegd dat hij aan het veranderen is sinds hij deelneemt aan dit discipleship programma. Een week later komen we nog eens bij hem op bezoek, en ze zien er uit alsof ze net getrouwd zijn.

God is aan het werk, het is geweldig om dit te mogen zien gebeuren en vanaf de zijlijn erbij betrokken te zijn... 

Farmer Discipleship Program
De twaalf boeren, ze worden in hun gebieden ‘de adviseurs’ genoemd, hebben nu 3 conferenties gehad. De laatste conferentie ging over bomen en natuur behoud. De advisieurs hebben tijdens de conferentie geleerd hoe ze van 30 bakstenen en modder een kookstoof kunnen bouwen voor twee pannen. De kosten zijn, behalve vieze handen, niets en de voordelen zijn enorm; ze gebruiken maar een derde van het brandhout, het eten is sneller klaar, minder rook en daardoor minder oog en ademhallings klachten.... De dag nadat de GVH Maluwa thuiskwam heeft hij er een voor zijn vrouw gebouwd; geweldig wat een inzet! Ook zijn er plannen gemaakt om een bomen kwekerij op te zetten in het gebied om bomen te kweken voor brandhout, en fruit en medicinale bomen. Via de lessen over budgeteren belandden ze in het onderwerp huwelijk. Veel wantrouwen tussen partners en de scheidingen die daaruit voort komen hebben te maken met geld en het beheer van resources.
Het is geweldig om de impact te zien van dit train the trainer programma. Via de twaalf mensen zijn nu meer dan 200 mensen getraind in compost maken; er zijn meer dan 30 (voorbeeld)-compost hopen op verschillende plekken in Maluwa en Chimbalanga.    

Life-Skill Club – De dorp-magnetron
Op de life-skill club hebben we het de afgelopen maanden ook gehad over bomen en het besparen van brandhout. 3 van de ‘adviseurs’ hebben geholpen om bij de kerk twee kookstoven te bouwen. We hebben ook leren koken met de basketcooker. Een mand die eten warm houdt en waarin je je eten kunt laten gaar koken. Bijvoorbeeld rijst hoeft maar twee minuten te koken en gaat dan in de mand. Een half uur later is je rijst gaar. Toevallig waren er ook andere vrouwen rijst aan het koken op een open vuur, en zo konden de vrouwen goed de verschillen zien. De rijst op open vuur was aangebrand en ze konden een bord vol rijst niet serveren aan de gasten; de pot was verbrand en het kostte een half uur de boel weer schoon te krijgen. Van onze rijst konden we alles eten en het was een eitje de boel weer schoon te krijgen. Met de bijbelstudie hebben we gepraat over de vrucht van de Heilige Geest; hoe je de Helige Geest kan vragen bepaalde eigenschappen in je leven te laten groeien en andere ‘rotte’ vruchten (verkeerde eigenschappen) te verwijderen... 

Zomba Baptist Church
Afgelopen maanden heeft Johannes in een wijk van de ZBC een training kunnen geven over Stewardship (rentmeesterschap); Hoe ga je om met dat wat je hebt, hoe kun je je resources op een goede manier budgeteren, welk karakter heb je nodig om dat te kunnen doen en wat voor impact kan dat hebben op je relatie en je gezin...  

Dit was een impressie van de activiteiten van de afgelopen maanden

vrijdag 2 augustus 2013

dankpunten Juli

We zijn dankbaar voor alles wat er kon gebeuren in Juli.
In de afgelopen maand hebben we George en Phillis geholpen in de twee dorpen waar zij actief zijn. We hebben hun geholpen met de landbouwtraining: compost maken en een stukje veld voorbereiden. in totaal zijn we daar vier dagen mee bezig geweest. De trainingen zijn goed verlopen en we merkten dat de boodschap goed over kwam door de vragen die gesteld werden en de interresse die getoond werd.

De life skill club heeft een doorstart gemaakt. De deelnemers kwamen steeds later en daardoor was het moeilijk om het hele programma te doen. Daar hebben we toen een punt van gemaakt en gezecht dat we de volgende keer ook niet/ anders kerkende vrouwen ook toelaten. Dat heeft goed resultaat gehad en nu komen de vrouwen meer op tijd en is er ook een grotere groep de deelneemt.

De derde discipleship taining is ook goed verlopen. De interesse blijft hoog en we merken dat het veel uitwerkt in de levens van de deelnemers. Het is voor ons erg speciaal om te zien dat God bezig is in het leven van deze mensen. Extra fijn omdat 4 van de 12 moslim zijn, en zij de afgelopen keer een bijbel hebben gekocht.
De motivatie om toe te passen wat ze geleerd hebben is erg hoog en dat maakt een begin van verandering zichtbaar in de dorpen.

We hebben drie keer een training gegeven in een kleine groep van de kerk over rentmeesterschap. Deze training is ook goed ontvangen, het heeft de mensen aan het denken gezet en vaardigheden gegeven om hun eigen budget in de hand te houden.

De preek in de kerk is gegaan over onze transformatie. Hoe God ons accepteerd zoals we zijn, maar tegelijk ook wil vernieuwen en een nieuw leven wil geven.

Verder gaat het ook gestaagt verder met de mensen die chichewa lessen volgen. Het is mooi om te zien hoe we anderen kunnen helpen om meer van de taal te leren en zich zo ook meer thuis te mogen voelen in Malawi.

Gebedspunten Augustus
4 Aug. bezoek aan de CCAP kerk in Maluwa
6 Aug. Werken op de Namingazi farm om de demonstratie velden verder voor te bereiden.
7 Aug. Life Skill Club
8-9 Aug huisbezoeken in Maluwa en Chambalanga dorpen om de mensen van de programma's te bezoeken
9 Aug jeugd outreach van de kerk
10 Aug zondagsschool
15-24 Aug zijn we op vakantie eerst een paar dagen aan het meer met collega's (een familie die in Burundie werkt) en daarna met Johannes zijn verjaardag een paar dagen bij Mulanje gebergte.
25 Aug Preken in deZomba Baptist kerk
28 Aug. Life skill Club
31 Aug. heeft de partnerkerk van Liebenzell in Malawi een feest t.b.v. het 30 jarig bestaan.

Bedankt voor jullie gebeden, God gaat voor ons uit, Hem zij alle eer.